Ismerd meg a borászatot!

Szent Donát Borkúria

A Kovács család a mai birtok alapjait 1994-ben rakta le, de a felmenők szőlővel és borral való kapcsolata jóval korábbi eredetű. A család apai ága közel kétszáz éve csopaki, míg anyai ágon a Káli-medencéhez kötődik. Mindkét vonal hozta magával a szőlő és bor szeretét, valamint a borkészítés hagyományát. Az új generációt jelentő három testvér közül Tamás vezeti a pincészetet és az éttermet. 2002-ben megépült a Szűcs Endre tervezte, balatoni stílusú főépület és a földalatti pincerendszer első része. A pincészet és a birtok Csopak szőlőinek védőszentje után a Szent Donát nevet kapta. 2006-ban az évente egy hektárral bővülő birtok és a növekvő palackszám eredményeként új ággal bővül a pincerendszer. Elkészülnek a Szent Donát első dűlős referencia borai, melyekből a hazai top éttermek borlapja mellett már exportra is jut. Az új pinceág tetején megépül a mai étterem alapjait jelentő konyha és terasz. 2014-ben Csopak mellett Paloznakon és Tihanyban is új területekkel gazdagodik a birtok. A klasszikus CSOPAK hegy- és Kódex dűlőválogatások mellett a 2013-as évjáratból elkészülnek a Szent Donát első MÁRGA és MAGMA talajválogatásai. 2017-ben anyai ági területekkel és pincével bővül a birtok Szentbékkállán, a káli Fekete-hegyen. Ezzel együtt elkezdődik a Szent Donát szőlőinek regisztrált ökológiai gazdálkodásba vonása. A bő 15 hektárra nőtt birtok újabb pincebővítés előtt áll. Az elmúlt években nagy figyelmet fordítottak arra, hogy kellő érzékenységgel műveljék a területeiket. Ma már a teljes birtokon ökológiai gazdálkodást folytatnak és minimális beavatkozás mellett készítik a borokat. Ennek szellemében készítettek először szűretlen nyerspezsgőt is a birtokon, amit 5BAR-nak neveztek el.

Jelszavaink: termőhelyi sokszínűség, kárpát-medencei szőlőfajták, ökológiai szőlőművelés, kíméletes borkészítés
Terület
Terület:
15 ha
Borvidék
Borvidék:
Balatonfüred-Csopak
Kedvenc filmstílusok
Kedvenc filmstílusok:
Kedvenc zenék
Kedvenc zenék:

Szent Donát Borkúria borai